Scroll for Process

Brecknock Road

A four-bedroom two-storey detached house, developed across the rear of three under-utilised back gardens in North London to create a new low carbon emission home.

  • Private client
  • Current Status: On site

Process

The charred timber clad building sits low into the site, almost invisible from the streets around and the neighbouring conservation area. Two triangular double-height living spaces with stepped, green roofs are lit from above with strip skylights. These spaces flank a two storey cubic form that contains four bedrooms and three bathrooms.

The unusual diamond-shaped plan is generated by extending the existing building lines from the surrounding street pattern. By making use of this geometry of the building, the house is divided into three sections with a varying roof profile that breaks up the mass of the house, whilst providing visual interest for the neighbouring properties in the form of stepped planted roofs.

On each side of the house doors and windows give onto private sunken gardens with similar stepped landscaping to the green roofs, which slope up from the boundary edges.

The building will be clad with charred timber boards to achieve a contemporary yet subtle appearance. The modern language of the material has been carried through internally. Yet in contrast to the low visual profile of the external appearance, the internal space are striking in their geometry: the visual impact of the two triangular spaces is accentuated by exposed zigzag roof beams over the double volume spaces.

West elevation

South elevation

West elevation

East elevation