Scroll for Process

Haywood Court

The development of a backland disused garage site in north London for the creation of four family homes.

  • Private Client
  • Current Status: Planning Application

Process

Notional lines drawn from the local context create an orthogonal cross pattern across the site. New units are organised in a slipping formation to generate internal courtyards between houses. The cross pattern is evident in the paving and brickwork of the development while the roof forms are dictated by a shallow pyramidal form cut by the same lines. This form breaks down the massing to create a less intrusive addition to the urban grain which remains reminiscent to the surrounding houses.

Existing Disused Garage Site

Proposed Four New Family Homes

For cost efficiency, each unit utilises the same plan either mirrored or rotated. At ground level the plan consists of two bedrooms and the main bathroom with the 1st floor reserved for a large open plan kitchen/ living space and the remaining bedroom. As the site is surrounded by neighbouring residential properties, we have chosen to sink the new units by 1metre to make allowances for neighbours privacy and rights to light. Windows have also been directed carefully away from surrounding residential properties through the use of external stair privacy screens and for the most part, natural light is gained to the main living areas through large rooflights on the upper floors.

 

Parking is provided beneath raised platforms which act as external amenity space for the units above. Boundary planting has been carefully designed to screen the new residences further and careful consideration has been taken to retain existing trees on the site for the benefit of privacy and the local environment.

Proposed Site Plan

Proposed Ground Floor Plan

Proposed 1st Floor Plan

Proposed Roof Plan

Propose Short Sections

Proposed Long Sections