Scroll for Process

Peploe Road

Sunken into a street-side site the four-bedroom family house maintains a low profile to retain the “gap site” feel of the area.

  • Private Client
  • Current Status: Planning Application

Process

The dwelling is accessed at street level where double-height voids link the communal entrance floor with the private lower floor beneath. The plan opens up upon entrance into a large open-plan living area with an undulating vaulted ceiling. The spaces are articulated as pods amongst the voids and clustered around a central and a subservient courtyard. The upper ground floor, containing the living, eating and entertaining spaces, benefits from dual aspect daylight and views through the insertion of a large clerestory along the main façade and also out onto the two sunken courtyards through full-height glazing. Large sliding doors open the space up via Juliet balconies onto the courtyards below during Summer blurring the boundary between the external and the internal.

The more private areas of the house are sunken around the base of the courtyards. Here the dwelling becomes more insular with the sleeping and washing areas arranged as distinct rooms with the option of opening up onto the courtyards.

The street façade of the building is designed to allude to its surroundings. Wrapped in a diagrid pattern that informs the layout of the plan and references the traditional brick patterns found within the area, the principle continues over the clerestory as mullions and is loosely followed through the form of the roof. This allows for a distinct identity to be achieved whilst ensuring that the building weaves sympathetically into its environment via materiality, form and pattern. The roof is composed of three “flattened” vaults providing an attractive outlook for neighbouring properties and to continue the views for passers-by over the dwelling to the treetops beyond.