Scroll for Process

Redchurch Street

A warehouse conversion on Redchurch Street, London plays with the division of spaces inside and out, serving private, communal and commercial purposes simultaneously.

  • June 2016
  • Shoreditch, London, UK
  • Retail 540m², Residential 320m²

Process

This mixed-use development contains two floors of retail at the lower levels and five new apartments above, arranged along two parallel streets, one private and the other facing out to public life.

On the more public side, a series of curtain-like steel fascia hang above the high-end stores below, using industrial materials in an elegant fashion, appropriate to the new role Shoreditch plays in the city.

Along the back of the development communal terraces cascade down the back of the building, providing residents with a shared outdoor space, promoting neighbourly relations.

The traditional warehouse aesthetic of the existing building has been acknowledged and celebrated, with sturdy industrial elements exposed in large, open-plan spaces.

The deep block struggled with natural daylight but now an elongated courtyard threads through the building, acting as an internal street and pulling light to the back of the retail floors.

A series of timber boxes have been scattered across the floors above, containing the bathrooms, kitchens and bedrooms for the residents and allowing light from above into every room.

The project demonstrates the practice’s further exploration of private and communal space in a dense urban environment but this time in a commercial context.

Basement Plan

Ground Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Redchurch Street Elevation

Interior Street Sectional Elevation