Scroll for Process

Vaulted House

Screened off from the outside world, this four-bedroom house occupies a leftover industrial plot and is filled with natural daylight from above.

  • 2014
  • Hammersmith, London, UK
  • 273m²
  • RIBA London Award 2015
  • RIBA Best London Emerging Practice Award 2015
  • RIBA House of the Year finalist featured on Grand Designs 2015
  • Roofing Awards 2015 finalist

Process

A series of vaulted roofs rise up over a plain exterior wall on an irregular-shaped site that was once a former taxi depot in Hammersmith.

The roofs are decorated in chequerboard tones, creating a stimulating pattern for the overlooking residents.

Sheltered from the road by quiet residential gardens, a simple brick facade hides the family activity that takes place within.

” spectacular house – a pleasure to live in rather than just admire as an uncomfortable work of art.”

—Ivo Hesmondhalgh Managing Director Londonwide properties PLC

Strict site restrictions meant that few windows were allowed along the outside edge of the house and so six individual roofs rise up to peaks which end in skylights.

Hidden behind a garage door to the street, a secret courtyard forms the entrance to a dramatic interior.

Internally, the traditional arrangement of private and communal spaces has been flipped upside down, with the more private cellular rooms on the ground floor.

The building’s namesake comes into effect on the upper level as the vaulted rooflights balance delicately along clerestory windows and bring daylight into a single open-plan expanse, housing the shared activities of the family.

Dining, sitting, reading and cooking all take place in areas separated by the light entering the house from above instead of rigid walls or levels.

This manipulation of space and light has driven the design of the entire home, creating intriguing living areas that occupy two courtyards and two grand double-height rooms.

Basement Plan

Ground Floor Plan

Roof Plan

Despite a contentious planning submission, Vaulted House was built and has now been recognised for its ingenious response to an incredibly tight site.

It has garnered a number of awards, not least an RIBA National Award in 2015.

Section AA

Section BB

Section CC

Section DD

Entrance Elevations

List of Publications

  • Elle décor October 2016
  • Dezeen November 2015
  • Archdaily June 2015
  • Architects Journal 6 August 2015
  • Building Design June 2012
  • Wallpaper Magazine June 2015
  • The Spaces 20 April 2015
  • Featured in The Evening Standard 6 May 2015
  • Telegraph Luxury RIBA Journal 18 May 2015